Κριτήρια Οικολογικής Παραγωγής |
Κριτήρια οικολογικής παραγωγής και ποιότητας ελαιολάδου είναι όλες εκείνες οι προδιαγραφές-διαδικασίες που όταν τηρούνται κατά τον κύκλο παραγωγής του ελαιολάδου, προστατεύουν και ενισχύουν τα συστήματα υποστήριξης της ζωής στη γη. Στόχος είναι ένα υγιές περιβάλλον, σε συνδυασμό με οικονομική αποδοτικότητα, από την διαδικασία παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, που εξασφαλίζει την υγεία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Αυτό έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) όπως διαμορφώθηκε και ισχύει. Τα Κριτήρια οικολογικής παραγωγής και ποιότητας ελαιολάδου βασίζονται στα εξής:
Παρακάτω παρατίθεται συνοπτική λίστα των κριτηρίων οικολογικής παραγωγής ελαιολάδου.
Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή διαχείριση της ελαοκαλλιέργειας είναι η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας για τη συγκεκριμένη περιοχή και η χρησιμοποίηση υγιούς φυτωριακού πιστοποιημένου υλικού υψηλής ποιότητας.
α. Οργανική Λίπανση με: Καλλιέργεια, Κοπριά, Κομπόστ, Χλωρή λίπανση, Αμειψισπορά, Δημιουργία επίστρωσης στην επιφάνεια του εδάφους (mulching). β. Ανόργανη Θρέψη με : Εφαρμογή λίπανσης
Ο ρυθμός με τον οποίο γίνεται το πότισμα με καταιονισμό πρέπει να είναι ίδιος με το ρυθμό που το έδαφος απορροφά το νερό ώστε να μην έχουμε επιφανειακή απορροή.
Για την αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών κάποια από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα είναι:
Ο κύριος εντομολογικός εχθρός-κύριο πρόβλημα στο σύνολο σχεδόν των ελαιώνων της χώρας μας είναι ο δάκος της ελιάς.
Kαταπολέμηση 1) Χημική καταπολέμηση2) Βιολογικές μέθοδοι αντιμετώπισης
Ο ρόλος αναβαθμίδων - ξερολιθιών στη διατήρηση της Βιοποικιλότητας
|