Κλάδεμα

Κλάδεμα διαμόρφωσης - Χειρισμοί, σχήμα φυτού

Το κλάδεμα διαμόρφωσης (σκελετικός σχηματισμός) ποικίλει και είναι ανάλογο με τη χρήση και τον τρόπο διαχείρισης του ελαιώνα. Σύμφωνα με τα μοντέρνα κριτήρια ανάπτυξης για τα ελαιόδεντρα, ο επικρατέστερος τρόπος είναι η μείωση στο ελάχιστο του αριθμού των κλαδεμάτων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Ο χρόνος που γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης εξαρτάται από το σχήμα που θα δώσουμε στο δέντρο, τις καλλιεργητικές τεχνικές, τη ζωηρότητα της ποικιλίας και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Για τη χώρα μας επικρατέστερα σχήματα είναι το ανοιχτό κύπελλο, το πολυκωνικό, το κυλινδρικό και το σφαιρικό. Το σχήμα που θα δώσουμε εξαρτάται από τη ζωηρότητα της ποικιλίας, τη μέθοδο συγκομιδής, το κλίμα, το έδαφος, τις αποστάσεις φύτευσης κλπ. Εάν υπάρχει σωστό πρόγραμμα διαχείρισης θα πρέπει να γίνεται ελαφρύ κλάδεμα για διατήρηση άριστης σχέσης φύλλων / ξύλου και ριζικού συστήματος.

Κλάδεμα καρποφορίας

Στα νεαρά και με ταχεία ανάπτυξη δέντρα, το κλάδεμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ και διακριτικό, ενώ θα είναι πιο αυστηρό στα μεγαλύτερα αλλά και εξασθενημένα δέντρα με σκοπό τη δημιουργία νέων κλάδων.

Με το κλάδεμα θα πρέπει να εξασφαλίζονται και να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:

  • Άριστη χρήση του φωτός
  • Ισόρροπη ανάπτυξη των κυρίων βραχιόνων του σκελετού
  • Αποφυγή αυστηρού κλαδέματος (μείωση σχέσης φύλλα / ξύλο). Προτιμότερο να γίνεται κλάδεμα κάθε 2 χρόνια για ομαλότερη παραγωγή
  • Ισορροπία μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας
  • Επιμήκυνση στην περίοδο καρποφορίας
  • Να προστατεύεται το δέντρο από το γηρασμό και να εξασφαλίζεται η ζωηρότητα του
  • Να είναι οικονομικό
  • Να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν ότι το νερό είναι ο κυριότερος παράγοντας που περιορίζει την παραγωγικότητα στις ξηρικές καλλιέργειες.

Ανανέωση ελαιοδένδρων

Η ανανέωση γίνεται με πολύ αυστηρό κλάδεμα των γηρασμένων δένδρων που έχουν παραγωγικότητα χαμηλότερη του μέσου όρου. Ιδιαίτερα όταν το σχήμα και οι αποστάσεις φύτευσης προσφέρονται για κλάδεμα ανανέωσης. Η ανανέωση είναι επίσης μια παλιά πρακτική.

Η μέθοδος αυτή προτείνει την καρατόμηση των δέντρων σε πυκνές φυτείες όταν τα δέντρα εμφανίζουν υπερβολική ανάπτυξη και όταν η βλάστηση βρίσκεται μακριά από την επιφάνεια του εδάφους, με συνέπεια υψηλό κόστος στο κλάδεμα, στον έλεγχο των ασθενειών και στη συγκομιδή.

Το αυστηρό κλάδεμα απαιτείται μερικές φορές. Τα παλαιότερα δέντρα μπορούν να φτάσουν σε μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η συγκομιδή των καρπών. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται αυστηρό κλάδεμα της κορυφής (χαμήλωμα) με αφαίρεση μεγάλου μέρους της κόμης, που ακολουθείται τα επόμενα χρόνια από ετήσιο κλάδεμα των βραχιόνων, που έχουν τάση να ξεφύγουν σε ύψος.