Νέα - Δελτία Τύπου
Ραδιοφωνικό spot INFOIL
Τρίτη, 13 Αύγουστος 2013 00:00

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 
Εισαγωγικό Σεμινάριο: Αειφόρου (Permaculture) και Βιοδυναμικής Καλλιέργειας
Δευτέρα, 15 Απρίλιος 2013 09:19

Από 27/4/2013 έως 2/5/2013 εργαστήρι αεικαλλιέργειας (permaculture) με τους Alfred Decker, Μιχάλη Μανιαδάκη και Μάριο Δεσύλλα στο μετόχι Μουφτίνα στα Περβόλια Χανίων.

27 Απριλιου-2 Μαίου 2013
Διάρκεια: 6 ημέρες
Τοποθεσία: Χανιά, Περιβόλια Κτήμα Μουφτίνα

H ομάδα πηλΟίκο σε συνεργασία με την πολ/κό μηχανικό Εύα Καλογιαννάκη διοργανώνει στα Χανιά εργαστήριο σχεδιασμού αειφόρου καλλιέργειας (περμακουλτούρας) και βιοδυναμικής γεωργίας με εισηγητές τους Μιχάλη Μανιαδάκη, Μάριο Δεσύλλα και τον Alfred Decker.

Καθημερινό πρόγραμμα σεμιναρίου:
09:00 - 11:00 Θεωρία
11:30 - 13:00 Πρακτική
16:00 - 18:00 Θεωρία


Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο και το πρόγραμμα εδώ.

 
Ρεπορτάζ για το INFOIL στη Νέα Τηλεόραση
Πέμπτη, 20 Δεκέμβριος 2012 11:04
 
Ραδιοφωνική Συνέντευξη στην ΝΕΤ FM
Παρασκευή, 10 Αύγουστος 2012 10:19

Ραδιοφωνική Συνέντευξη στην ΝΕΤ FM στις 3-08-2012.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 
Ενημερωτικό booklet INFOIL - 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου-Ελιάς
Τετάρτη, 02 Μάιος 2012 12:16

Προώθηση αειφόρων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης: Το παράδειγμα του ελαιολάδου

Εφημερίδα INFOIL

Το πρόγραμμα LIFE+

Το Life+ είναι το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και στηρίζει την εφαρμογή του 6ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον (Απόφαση 1600/2002/ΕΚ), συμπεριλαμβανομένων των θεματικών στρατηγικών. Ο κύριος στόχος του Life+ είναι να συμβάλλει στην εφαρμογή, ενημέρωση και ανάπτυξη της κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης του περιβάλλοντος σε άλλες πολιτικές, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω του Life+ χρηματοδοτούνται μέτρα και έργα με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία για τα κράτη-μέλη.

Το Life+ αποτελείται από τρία στοιχεία :

  1.  Life+ Φύση και Βιοποικιλότητα
  2.  Life+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση
  3.  Life+ Πληροφόρηση και Επικοινωνία με στόχο τη διάχυση της πληροφόρησης και την αύξηση της ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

 

Περισσότερα...
 
24η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων
Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2012 13:04
Από τις 1 έως και 5 Φεβρουαρίου 2012, η 24η AGROTICA σας περιμένει και πάλι στη Θεσσαλονίκη.

Συνεπής στο ραντεβού της κάθε δύο χρόνια, η μεγαλύτερη διεθνής συνάντηση των επαγγελματιών του κλάδου παρουσιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε Μηχανήματα, Εξοπλισμό και Εφόδια από όλο τον κόσμο.

Από την ιστοσελίδα AGROTICA.

 
Παράταση για μετά τις γιορτές στα γεωργοπεριβαλλοντικά
Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2012 12:42
04/01/2012. Παράταση για μετά τις γιορτές στα γεωργοπεριβαλλοντικά: Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης για τη διετία στα νιτρικά αλλά και για τις νέες εντάξεις και στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας δίνει η Υπουργική Απόφαση, που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.

 

Από την ιστοσελίδα "Agronews"

 
Σχολική επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης του INFOIL
Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2012 13:42

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σχολική επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INFOIL. Η Τρίτη τάξη του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων με την δασκάλα τους ενημερώθηκαν για τα ωφέλη του ελαιολάδου και τις φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους παραγωγής του μέσα από μια ζωντανή παρουσίαση από την συνεργάτιδα του προγράμματος κα. Α. Κοκολογιάννη, με την προβολή μιας σειράς θεματικών εικόνων, και την ομαδική συμμετοχή σε ένα παιχνίδι φτιαγμένο για το σκοπό της εκπαίδευσης των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Σκοπός της σχολικής επίσκεψης ήταν η εκπαίδευση των παιδιών στην έννοιες περιβάλλον και ι αειφορία με παραδείγματα την καλλιέργεια του ελαιώνα, τη φροντίδα του ελαιόδεντρου, το μάζεμα των ελιών και την αξία του ελαιόλαδο για την υγεία, για την προώθηση της φιλοπεριβαλλοντικής νοοτροπίας. Μέσα από αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά ανακάλυψαν εμπειρίες που ήδη είχαν και τις εμπλούτισαν με γνώσεις ενώ μέσα από τον διάλογο και το ενημερωτικό επιτραπέζιο παιχνίδι πού έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά μυήθηκαν στην έννοια της αειφορίας και τη σημασία του κύκλου ζωής των προϊόντων που χρησιμοποιούμε. Στόχος του προγράμματος είναι οι μελλοντικοί πολίτες να είναι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, παραγωγοί και καλλιεργητές στις αρχές της αειφορίας, της ποιότητας και της υγείας. Η διοργάνωση σχολικών ενημερωτικών εκδηλώσεων αποτελεί ένα βασικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Άρθρο στα Χανιώτικα Νέα.

 
Διαλέξεις σε σχολεία από τη Δ/νση Δασών
Πέμπτη, 12 Ιανουάριος 2012 10:44

Ημερ/νίες 07/12/2011 - 31/12/2011

Επισκέψεις - διαλέξεις σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων ξεκινά εντός του μήνα η Διεύθυνση Δασών Χανίων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg IVC REVERSE IVC: «Περιφερειακές ανταλλαγές και χάραξη πολιτικής για την προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη».

Σκοπός των επισκέψεων αυτών είναι αφενός μεν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας και αφετέρου η παρουσίαση του αναφερόμενου ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο η Διεύθυνση Δασών Χανίων συμμετέχει ως εταίρος. Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και προβλέπεται να διαρκέσουν ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης για περισσότερες πληροφορίες και οργάνωση των επισκέψεων (τηλέφωνο 2821045570, κα Περουλάκη Ελπίδα).

 
Ηράκλειο: 24 πειραματικοί ελαιώνες στη Μεσαρά
Παρασκευή, 16 Δεκέμβριος 2011 12:42
Πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου με ορθές γεωργικές πρακτικές εφαρμόζουν ελαιοπαραγωγοί, υπό την καθοδήγηση επιστημόνων από το ΕΘΙΑΓΕ Ηρακλείου - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), πραγματοποιείται σε 24 πειραματικούς ελαιώνες στη Μεσαρά.

mesara

Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στους δημοσιογράφους, είναι τριετές και μεταξύ άλλων πραγματοποιείται και στον πειραματικό ελαιώνα έκτασης 40 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ, στη Μεσαρά, όπου ακολουθείται η ολοκληρωμένη διαχείριση, δηλαδή ο επιστήμονας συμβουλεύει και καθοδηγεί τον αγρότη από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου έως τη συγκομιδή του τελικού προϊόντος.

Οι ελαιώνες αυτοί παρακολουθούνται συστηματικά, με αλλεπάλληλες μετρήσεις (εδαφολογικές, θερμοκρασίας κ.ά.) από επιστήμονες, ώστε η ελαιοπαραγωγή να γίνει με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση, από άποψη ενέργειας, νερού, λιπασμάτων.

Με την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε χωράφι παραγωγού και ήδη εφαρμόζεται και σε άλλες περιοχές, δίνεται κατ' αρχήν έμφαση στην ανακύκλωση. Το τελικό προϊόν, δηλαδή το ελαιόλαδο ή η ελιά, αποκτά μεγαλύτερη αξία σε τιμή στο ράφι, εξαιτίας των φιλικών περιβαλλοντικών μεθόδων παραγωγής. Η διαφορά με τις εφαρμοζόμενες μέχρι στιγμής γεωργικές πρακτικές είναι ότι δεν έχει υπολογιστεί πόσο λιγότερη είναι η επιβάρυνση στο έδαφος ή στο περιβάλλον και πώς αποτυπώνεται πρακτικά στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η λίπανση

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ και του ΜΑΙΧ στη λίπανση. Οι παραγωγοί αντί να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε λίπασμα, μαζεύουν τα περισσευούμενα κλαδιά από τα κλαδέματα και, με σπαστήρα ή μαζί με τα φύλλα της ελιάς (κομπόστ), τα επαναχρησιμοποιούν στο χωράφι, ώστε να μην παρουσιάζονται μεγάλες απώλειες θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος.

Επιπλέον, αποφεύγεται, η συνηθισμένη πρακτική των αγροτών να καίνε τα κλαδιά, γεγονός που δημιουργεί καυσαέρια και στο ίδιο το χωράφι, αλλά πολύ περισσότερο στα γειτονικά, εφ' όσον ο γείτονας μπορεί να μην έχει συγκομίσει ακόμη.

Για το πότισμα επιλέχθηκε στάγδην πότισμα, δηλαδή με λάστιχο, αλλά όχι ακριβώς στο ελαιόδεντρο, αλλά στα χωρίσματα του χωραφιού, ώστε να ποτίζεται όλο το έδαφος και να μην υπάρχουν απώλειες νερού. Το πότισμα επιλέχθηκε να γίνεται συνήθως πρωινές ώρες ή βραδινές.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της εντομοπανίδας, ιδίως για το δάκο επιλέχθηκαν οι βιολογικές παγίδες, όπου το έντομο παγιδεύεται και δεν απειλεί το ελαιόδεντρο.

Οι ελαιοπαραγωγοί που συμμετέχουν, εφ' όσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης της παραγωγής τους από τη «Μινέρβα», η οποία χρηματοδοτεί το επιστημονικό πρόγραμμα κι έχει εντάξει στο δυναμικό της πάνω από 3.000 παραγωγούς, μεταξύ των οποίων και βιοκαλλιεργητές.

Τα χωράφια που επιλέχθηκαν είναι επικλινή, επίπεδα κ.ά. Με τις ορθές γεωργικές πρακτικές, πέρα από τους ρυπογόνους παράγοντες αποφεύγονται η διάβρωση των εδαφών και τυχόν ερημοποίηση, που αποτελεί σημαντική απειλή για την ελληνική γη.

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ - enet.gr

 


GreekEnglish (United Kingdom)Italian - Italy