Λίπανση των ελαιώνων με απόβλητα ελαιουργείων από το Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων
Τετάρτη, 04 Μάιος 2011 10:58

Μια πρωτοποριακή, πάμφθηνη, άκρως αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ορθή, μέθοδο αξιοποίησης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων (κατσίγαροι) εφαρμόζει την τελευταία πενταετία το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων. Πρόκειται για την αξιοποίηση των κατσιγάρων για την λίπανση των ελαιοδέντρων. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων αντί να συγκεντρώνονται στις γνωστές εξατμισοδεξαμενές ή – παρανομώντας – να ρίχνονται σε ποτάμια και ρυάκια, μπορούν να συγκεντρώνονται σε δεξαμενές και «αφού παραμείνoυν επί μια ημέρα και την επομένη , πριν γίνει η οξείδωση των πολυφαινολών και του οργανικού φορτίου, να μεταφέρονται με βυτίο και τρακτέρ στον ελαιώνα. Εκεί σφού θα έχει γίνει ανάλυση των αναγκών του εδάφους και οι σχετικοί υπολογισμοί, θα διασκορπίζονται τα υγρά απόβλητα στα ελαιόδεντρα σε καθορισμένες ποσότητες».

Όπως επισημαίνει ο κ. Χαρτζουλάκης, αυτό μπορεί να γίνει στην διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τρεις έως πέντε φορές, ενώ σε ότι αφορά στο κόστος αυτό «είναι λιγότερο από ένα λεπτό ανά κιλό ελαιοκάρπου». Στόχος του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Χανίων, το οποίο εδώ και πέντε χρόνια εφαρμόζει την μέθοδο αυτή σε δικό του ελαιώνα με άριστα αποτελέσματα, είναι «να ενημερωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις ευεγερτικές ιδιότητες όταν θα γίνει αυτή η αξιοποίηση των κατσιγάρων γιατί δεν θα χρειαστεί λίπανση με κάλιο και επομένως θα υπάρχει σημαντική αξιοποίηση στην λίπανση των ελαιώνων». Όμως ίσως το πλέον σημαντικό είναι πως, σύμφωνα με την πρακτική έρευνα του Ινστιτούτου τα υγρά απόβλητα ενός μέσου ελαιουργείου, που σίγουρα δημιουργούν περιβαλλοντικό πρόβλημα, επαρκούν για να λιπάνουν περίπου 40 στρέμματα ελαιώνων. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η σωστή εφαρμογή της μεθόδου με την διοχέτευση στον ελαιώνα μόνο των ποσοτήτων κατσιγάρων που κρίνονται αναγκαίες βάση των εδαφικών αναλύσεων και της ηλικίας των δένδρων. Επίσης, σημαντικό είναι πως η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται μόνο στην διάρκεια του Χειμώνα, που λειτουργούν τα ελαιουργεία, οπότε με τις βροχές και τα οργώματα στους ελαιώνες οι κατσίγαροι ενσωματώνονται απολύτως στο έδαφος.

Ναπολέων Σαραντίδης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
GreekEnglish (United Kingdom)Italian - Italy