Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ελαιογευσίας στο Κέντρο Πληροφόρησης |
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE-INFOIL στα πλαίσια της δράσης «Ενέργειες προώθησης πληροφορίας και διάδοσης της γνώσης» ήρθε σε επαφήμεένααπόταμεγαλύτεραταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, την TUI HELLAS και κατάφερε να εξασφαλίσει μια συνεργασία με σκοπό την διάδοση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος σε επισκέπτες απότηνΕυρωπαϊκήΈνωση.
Η ομάδα του προγράμματος παρουσίασε τις δράσεις και τα τρέχοντα αποτελέσματα του Προγράμματος στον υπεύθυνο του ταξιδιωτικού γραφείου για την Κρήτη, κ. Μακριδάκη και σε συνεργαζόμενους ξεναγούς, λαμβάνοντας πολύ θετική ανταπόκριση. Συγκεκριμένα υπήρξε θερμή υποδοχή σχετικά με την υλοποίηση του Κέντρου Πληροφόρησης στα Χανιά, το οποίο στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό χώρο που είναι ένα ανακαινισμένο τούρκικο χαμάμ, καθώςκαιστουςστόχουςπου θέλει να επικοινωνήσει το Πρόγραμμα στο ευρύ κοινό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των ενημερωτικών εκδρομών και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι εκτός από το θεωρητικό κομμάτι οι ευρωπαίοι επισκέπτες θα πρέπει να γευτούν το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που προέρχεται από παραγωγικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον έτσι ώστε να το γνωρίσουν από κοντά και να το προτιμήσουν. Για αυτό τον λόγο παράλληλα με την παρουσίαση του Προγράμματος οργανώθηκαν κατά τις επισκέψεις αυτές, εκδηλώσεις ελαιογευσίας με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο ψωμί διαφορετικών ειδών (ελαιόψωμο, ολικής αλέσεως κ.τ.λ.) με τη συνεργασία γνωστού για την ποιότητά του αρτοποιείου της πόλης των Χανίων. Παράλληλα οι υπεύθυνοι του Προγράμματος ετοίμασαν για αυτές τις εκδηλώσεις συγκεκριμένα ερωτηματολόγια μεταφρασμένα στα αγγλικά και στα γερμανικά από τα οποία, μετά την συμπλήρωσή τους από τους επισκέπτες, θα μπορέσουν να αντλήσουν πληροφορίες για το επίπεδο γνώσης των επισκεπτών - καταναλωτών ελαιολάδου σχετικά με την αειφορία και το ελαιόλαδο. Για τους επισκέπτες υπήρχε κατάλογος με τα μέρη από τα οποία μπορούν να προμηθευτούν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην χώρα τους ενώ φεύγοντας οι εκπρόσωποι του Προγράμματος τους έδιναν ένα αναμνηστικό δώρο. Οι εκδηλώσεις αυτές στέφτηκαν με μεγάλη επιτυχία από την πρώτη κιόλας φορά και θα συνεχιστούν καθ' όλη την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών μέχρι να τελειώσει η τουριστική περίοδος. Οι στόχοι και τα αποτελέσματα του Προγράμματος INFOIL καθώς και ο χώρος όπου στεγάζεται το Κέντρο Πληροφόρησης προκάλεσαν το ενδιαφέρον του συλλόγου ξεναγών της Κρήτης. Μάλιστα η Πρόεδρος του συλλόγου, κα. Μαμαλάκη, θεώρησε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αλλά και η παραγωγή του μέσα από φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα θα πρέπει να είναι από τα κύρια εγχώρια προϊόντα που θα πρέπει να προβάλλονται στους ξένους επισκέπτες της χώρας μας και όλο το σωματείο των ξεναγών οφείλει να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια του Πολυτεχνείου Κρήτης για σωστή ενημέρωση. Κατά την άποψή της, οι εκδηλώσεις ελαιογευσίας αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη στους ξένους επισκέπτες ενώ παράλληλα με την ενημέρωση αναδεικνύεται και η κρητική φιλοξενία. |