Ημερίδα για την Βιολογική Γεωργία

imerida1Στις 7 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Η βιολογική γεωργία ως επιλογή και μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας στη Ελλάδα σήμερα» στην Κίσσαμο Κρήτης, την οποία διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Στην ημερίδα συμμετείχε το επιστημονικό προσωπικό του εργαστηρίου Ελαιοκομίας και Μετασυλλεκτικής Φυσιολογίας, στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του προγράμματος INFOIL για την προβολή αειφόρων προτύπων παραγωγής, με σχετική εισήγηση.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η Βιολογική Γεωργία στη σημερινή Ελλάδα ως επιλογή και μοχλός ανάπτυξης της Κρήτης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες επιχειρηματικές προκλήσεις στη βιολογική καλλιέργεια και η ανάγκη για πιστοποίηση και ταυτοποίηση των Κρητικών επώνυμων προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ακόμα, παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής διαφόρων κατηγοριών προϊόντων όπως η βιολογική παραγωγή κηπευτικών, η βιολογική καλλιέργεια της καστανιάς και η βιολογική μελισσοκομία.

imerida2Ο Δρ . Ιωάννης Μετζιδάκης, επιστημονικός υπεύθυνος για το ΕΘΙΑΓΕ, στο πρόγραμμα INFOIL, πραγματοποίησε παρουσίαση για τo Βιολογικό ελαιόλαδο και τις δυνατότητες και προϋποθέσεις παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου στη Κίσσαμο. Μεταξύ άλλων, οΔρ. Μετζιδάκης παρουσίασε συμπεράσματα βασισμένα σε οικονομικές και περιβαλλοντικές αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο Ελαιοκομίας του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Πρότεινε δράσεις για την λήψη πρωτοβουλιών και μέτρων οργάνωσης των βιοκαλλιεργητών σε ομάδες ή ενώσεις για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου, την τυποποίηση και την εμπορία και έγινε αναφορά στις δυνατότητες παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υγεία των καλλιεργητών και καταναλωτών.

Ο Στο πλαίσιο της ημερίδας η ομάδα του προγράμματος INFOIL διαμοίρασε πληροφοριακό υλικό σχετικά με το έργο καθώς και ερωτηματολόγια τόσο για τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.

 
GreekEnglish (United Kingdom)Italian - Italy