Ηράκλειο: 24 πειραματικοί ελαιώνες στη Μεσαρά
Friday, 16 December 2011 12:42
Πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου με ορθές γεωργικές πρακτικές εφαρμόζουν ελαιοπαραγωγοί, υπό την καθοδήγηση επιστημόνων από το ΕΘΙΑΓΕ Ηρακλείου - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), πραγματοποιείται σε 24 πειραματικούς ελαιώνες στη Μεσαρά.

mesara

Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στους δημοσιογράφους, είναι τριετές και μεταξύ άλλων πραγματοποιείται και στον πειραματικό ελαιώνα έκτασης 40 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ, στη Μεσαρά, όπου ακολουθείται η ολοκληρωμένη διαχείριση, δηλαδή ο επιστήμονας συμβουλεύει και καθοδηγεί τον αγρότη από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου έως τη συγκομιδή του τελικού προϊόντος.

Οι ελαιώνες αυτοί παρακολουθούνται συστηματικά, με αλλεπάλληλες μετρήσεις (εδαφολογικές, θερμοκρασίας κ.ά.) από επιστήμονες, ώστε η ελαιοπαραγωγή να γίνει με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση, από άποψη ενέργειας, νερού, λιπασμάτων.

Με την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε χωράφι παραγωγού και ήδη εφαρμόζεται και σε άλλες περιοχές, δίνεται κατ' αρχήν έμφαση στην ανακύκλωση. Το τελικό προϊόν, δηλαδή το ελαιόλαδο ή η ελιά, αποκτά μεγαλύτερη αξία σε τιμή στο ράφι, εξαιτίας των φιλικών περιβαλλοντικών μεθόδων παραγωγής. Η διαφορά με τις εφαρμοζόμενες μέχρι στιγμής γεωργικές πρακτικές είναι ότι δεν έχει υπολογιστεί πόσο λιγότερη είναι η επιβάρυνση στο έδαφος ή στο περιβάλλον και πώς αποτυπώνεται πρακτικά στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η λίπανση

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ και του ΜΑΙΧ στη λίπανση. Οι παραγωγοί αντί να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε λίπασμα, μαζεύουν τα περισσευούμενα κλαδιά από τα κλαδέματα και, με σπαστήρα ή μαζί με τα φύλλα της ελιάς (κομπόστ), τα επαναχρησιμοποιούν στο χωράφι, ώστε να μην παρουσιάζονται μεγάλες απώλειες θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος.

Επιπλέον, αποφεύγεται, η συνηθισμένη πρακτική των αγροτών να καίνε τα κλαδιά, γεγονός που δημιουργεί καυσαέρια και στο ίδιο το χωράφι, αλλά πολύ περισσότερο στα γειτονικά, εφ' όσον ο γείτονας μπορεί να μην έχει συγκομίσει ακόμη.

Για το πότισμα επιλέχθηκε στάγδην πότισμα, δηλαδή με λάστιχο, αλλά όχι ακριβώς στο ελαιόδεντρο, αλλά στα χωρίσματα του χωραφιού, ώστε να ποτίζεται όλο το έδαφος και να μην υπάρχουν απώλειες νερού. Το πότισμα επιλέχθηκε να γίνεται συνήθως πρωινές ώρες ή βραδινές.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της εντομοπανίδας, ιδίως για το δάκο επιλέχθηκαν οι βιολογικές παγίδες, όπου το έντομο παγιδεύεται και δεν απειλεί το ελαιόδεντρο.

Οι ελαιοπαραγωγοί που συμμετέχουν, εφ' όσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης της παραγωγής τους από τη «Μινέρβα», η οποία χρηματοδοτεί το επιστημονικό πρόγραμμα κι έχει εντάξει στο δυναμικό της πάνω από 3.000 παραγωγούς, μεταξύ των οποίων και βιοκαλλιεργητές.

Τα χωράφια που επιλέχθηκαν είναι επικλινή, επίπεδα κ.ά. Με τις ορθές γεωργικές πρακτικές, πέρα από τους ρυπογόνους παράγοντες αποφεύγονται η διάβρωση των εδαφών και τυχόν ερημοποίηση, που αποτελεί σημαντική απειλή για την ελληνική γη.

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ - enet.gr

 
GreekEnglish (United Kingdom)Italian - Italy