Ενημερωτικές Ημερίδες INFOIL στην περιοχή του Νομού Ρεθύμνου

Ενημερωτικές Ημερίδες INFOIL στην περιοχή του Νομού ΡεθύμνουΤο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE-INFOIL σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου διοργάνωσε μια ημερίδα – εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τα Αειφορικά Συστήματα και τους τρόπους διαχείρισής τους, τις καλλιεργητικές πρακτικές και γενικότερα την διαχείριση του εδάφους και των ελαιόδεντρων για την προστασία τους από προβλήματα διάβρωσης και ερημοποίησης σε πυρόπληκτες περιοχές. Η Ημερίδα έλαβε χώρα στο Δημαρχείο του Δήμου Αγίου Βασιλείου του Νομού Ρεθύμνου στις 14 Μαρτίου στις 18:00 μ.μ. και στην οποία συζητήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους οι παραγωγοί πρέπει να στραφούν στην Βιολογική Καλλιέργεια και στο Σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης καθώς και οι δράσεις του Προγράμματος INFOIL προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ενημερωτικές Ημερίδες INFOIL στην περιοχή του Νομού ΡεθύμνουΣτην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Τσιριντάνης, εκπρόσωπος της ΕΑΣ Ρεθύμνου αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ημερίδας τονίζοντας την σημασία της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής πάνω στο κομμάτι της διαχείρισης του εδάφους και των ελαιώνων μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που ήταν καταστροφικές και την ανάγκη για αναδασμό και αναγέννηση της περιοχής με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με την παρουσίαση του Προγράμματος «INFOIL» από την επιστημονική συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, κα. Λίτου Κατερίνα.

Συγκεκριμένα παρουσιαστήκαν οι στόχοι του Προγράμματος «INFOIL» καθώς και οι οι δράσεις του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα όπως:

 • H συλλογή δεδομένων από ομάδες - στόχους (ερωτηματολόγια). Βάση δεδομένων
 • Η αποτύπωση των χαρακτηριστικών της παραγωγής ελαιολάδου
 • Η Ανάπτυξη Πλάνου Ενεργειών για την Προώθηση της Οικολογικής Παραγωγής (Συντονισμός από Συμβουλευτική Επιτροπή)
 • Τα κριτήρια για την οικολογική παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου. Πλάνο Επικοινωνίας και Διάδοσης Γνώσης
 • Η μελέτη σχετικά με τον κίνδυνο υποβάθμισης του εδάφους, σε δύο (2) πιλοτικές περιοχές
 • Η δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης στην Κρήτη και στην Ηλεία
 • Τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια & οι Ενημερωτικές Ημερίδες σε Κρήτη και Ηλεία
 • Πιλοτική εφαρμογή Φιλοπεριβαλλοντικών Συστημάτων Διαχείρισης (ΦΣΔ) στην παραγωγή ελαιολάδου (Περιοχή Μουσούρων)
 • Συνεργασία με την Α’ & Β’ Εκπαίδευση Χανίων και Ρεθύμνου
 • Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ελαιογευσίας.

Επίσης έγινε αναφορά στις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του Προγράμματος καθώς και στα αναμενόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος όπως η δημιουργία τάσης για υιοθέτηση ΦΣΔ στην παραγωγή ελαιολάδου και η αύξηση μεριδίου αγοράς του.

Ενημερωτικές Ημερίδες INFOIL στην περιοχή του Νομού ΡεθύμνουΣτα πλαίσια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, ο κ. Μετζιδάκης παρουσίασε τα φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα της ελαιοκαλλιέργειας και συγκεκριμένα την βιολογική καλλιέργεια και το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης υπογραμμίζοντας τις μεταξύ τους διαφορές αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από τα δύο αυτά συστήματα. Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στις επίκαιρες καλλιεργητικές εργασίες στην ελαιοκαλλιέργεια, όπως την διαχείριση του εδάφους με ορθές πρακτικές όσον αφορά το κλάδεμα την λίπανση και την ποιότητα. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο σκοπό, στα είδη και στα κριτήρια για την επιλογή του κλαδέματος ειδικότερα σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές όπως η συγκεκριμένη περιοχή του Ρεθύμνου.

Κατόπιν ο κ. Τσιριντάνης, πρόβαλε το μοντέλο της αγροτικής οικογένειας μέσα από εικόνες αγροτικών οικογενειών που έχουν αναπτυχθεί σε πολλές χώρες, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που μπορούν να αποκομιστούν τόσο ως προς το περιβάλλον, την ποιότητα του προϊόντος που μπορούν να παράγουν, την μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της αυτάρκειας των αγαθών και τέλος ως προς την συμβολή της αγροτικής οικογένειας στην αειφορική ανάπτυξη.

Ακολούθησε συζήτηση και διάλογος με τους παρευρισκομένους οι οποίοι είχαν πολλά ερωτήματα γύρω από τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές στην πυρόπληκτη περιοχή τους, ενώ δεν έκρυψαν το έντονο ενδιαφέρον τους για ενημέρωση γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα ζητώντας από τον δήμο τους να αναλάβει πρωτοβουλία σε θέματα διοργάνωσης ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων που θα αποσκοπούν στην πληροφόρηση και εκπαίδευση των αγροτών και των κατοίκων της περιοχής.

 
GreekEnglish (United Kingdom)Italian - Italy