Συμμετοχή του INFOIL σε Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου στην Κρήτη – Διοργάνωση Επιστημονικής Συνάντησης

Το Πρόγραμμα INFOIL (LIFE08 INF/GR/581) συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο για το ελαιόλαδο στην Αγ. Μαρίνα στα Χανιά στις 11-14 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα INFOIL στα πλαίσια του συνεδρίου διοργάνωσε διεθνή επιστημονική συνάντηση και υποστήριξε τον επιστημονικό χαρακτήρα του συνεδρίου με προσκεκλημένους ομιλητές, επιστήμονες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. To έργο και οι στόχοι του προγράμματος INFOIL παρουσιάστηκαν από τον Δρ. Ι. Μετζιδάκη, επιστημονικό υπεύθυνο εκ μέρους του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) και εταίρο του προγράμματος.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες, παραγωγοί, εκπρόσωποι οργανισμών και έμποροι από όλο τον κόσμο, αρκετοί από τους οποίους κατέθεσαν την εμπειρία τους σε διάφορους τομείς σχετικά με το ελληνικό ελαιόλαδο, την διατροφική του αξία και τον τρόπο εμπορίας και κατανάλωσής του στις χώρες που εκπροσωπούσαν. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο συνέδριο ξεπέρασε τα 200 άτομα με παρουσίες από όλο τον κόσμο.

Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του συνεδρίου, υπήρχε ομάδα μεταφραστών σε 3 διαφορετικές γλώσσες ώστε οι παρουσιάσεις, ομιλίες και συμπεράσματα να μπορούν να γίνουν αντιληπτά από όλους τους συμμετέχοντες.

Συμμετοχή του INFOIL σε Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου  στην Κρήτη – Διοργάνωση Επιστημονικής Συνάντησης

Οι σύνεδροι επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης του INFOIL που στεγάζεται σε κτίριο-μνημείο (παλιό Χαμάμ) στην Παλιά Πόλη Χανίων.

Οι εκπρόσωποι του προγράμματος ενημέρωσαν τους επισκέπτες για τις δραστηριότητες του Κέντρου Πληροφόρησης και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετέχουν ή να ενημερώνονται αναφορικά στις δράσεις και αποτελέσματα του προγράμματος ενώ τους διένειμαν σχετικό ενημερωτικό υλικό και έντυπα του προγράμματος.

Παράλληλα διοργανώθηκε από το πρόγραμμα INFOIL διαγωνισμός αξιολόγησης έξτρα παρθένων ελαιολάδων για τους συμμετέχοντες και βραδιά ελαιογευσίας με γευστική δοκιμή πιστοποιημένων ελαιολάδων υπό την καθοδήγηση ειδικού επιστημονικού ελαιογευσιγνώστη. Με τα ειδικά φύλλα αξιολόγησης που διανεμήθηκαν στους συμμετέχοντες και υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμολαδά έγινε κατανοητή και διακριτή η διαφοροποιήση του ελαιολάδου με βάση τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια το πρόγραμμα πρόσφερε γεύμα με παραδοσιακές κρητικές συνταγές βασισμένες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που μαγείρεψε για τους συνέδρους ο δημοφιλής σεφ Δ. Σκαρμούτσος.

Συμμετοχή του INFOIL σε Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου  στην Κρήτη – Διοργάνωση Επιστημονικής Συνάντησης

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, το Πρόγραμμα INFOIL διοργάνωσε βραβεία ελαιολάδου με σκοπό να αναδειχθούν οι παραγωγοί οι οποίοι ακολουθούν φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα παραγωγής και προσφέρουν στον καταναλωτή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Απονεμήθηκαν δύο βραβεία, ένα για ελαιόλαδο Οργανικής Καλλιέργειας και ένα για ελαιόλαδο από Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Τις τιμητικές πλακέτες-βραβεία παρέδωσε στους διακριθέντες ελαιοπαραγωγούς ο Δρ. Γ. Α. Παπαδάκης κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του συνεδρίου. Σκοπός του προγράμματος ΙNFOIL, μέσα από τέτοιου είδους δράσεις, είναι η διάχυση της γνώσης γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου που παράγεται από πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, ως τρόφιμο υψηλής θρεπτικής και βιολογικής αξίας με γνώμονα την ποιότητα για τον καταναλωτή.

Συμμετοχή του INFOIL σε Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου  στην Κρήτη – Διοργάνωση Επιστημονικής Συνάντησης

 
GreekEnglish (United Kingdom)Italian - Italy