Ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις ελαιογευσίες στο Διεθνούς φήμης Costa Navarino

Ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις  ελαιογευσίες στο Διεθνούς φήμης Costa NavarinoΣε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης, το INFOIL πραγματοποίησε εκδήλωση στην αίθουσα EΝΟ ΤECA του ξενοδοχείου Costa Navarino στην Πύλο Πελοποννήσου στις 22-23 Σεπτεμβρίου, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΙΝFOIL και τα κριτήρια παραγωγής και ποιότητας του ελαιολάδου.

Το Costa Navarino είναι μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Μεσόγειο και δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικά θέματα μέσα από εξειδικευμένους επιστημονικούς χώρους όπως το Natura Hall και το National Environmental Observatory (ΝΕΟ) τα οποία εδρεύουν σε αυτό.

Το Natura Hall προβάλλει τα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας, την έκταση και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τόσο στον κόσμο όσο και στην Μεσόγειο, καθώς και τους τρόπους που μπορεί να συμβάλει ο καθένας για την αντιμετώπισή της. Υποστηρίζει δραστηριότητες που σχετίζονται με την αειφορία διαθέτοντας εκθεσιακό χώρο εξοπλισμένο με σύγχρονο οπτικοαουστικό υλικό για την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού. Το ΝΕΟ είναι το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ και αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και ιδιωτικού τομέα πάνω στην έρευνα και στην εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από την κα. Λίτου, εκπρόσωπο του Πολυτεχνείου Κρήτης για το INFOIL, και ακολούθησε παρουσίαση του αντικειμένου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INFOIL.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις  ελαιογευσίες στο Διεθνούς φήμης Costa NavarinoΠαρουσιάστηκε η λειτουργία των Κέντρων Πληροφόρησης στα Χανιά και στην Ηλεία καθώς και το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που διαθέτει το Πρόγραμμα για τις δράσεις διάχυσης γνώσης.

Στην συνέχεια ο κ. Παρασκευόπουλος, εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενημέρωσε το κοινό για την Βιολογική καλλιέργεια και το Συστήμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τα κριτήρια ποιοτικής παραγωγής ελαιολάδου καθώς και τα οφέλη του στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η κα. Ζωντανού, συνεργάτης της ομάδας παραγωγών πιστοποιημένου βιολογικού ελαιολάδου «Νηλέας», με την ιδιότητα της πιστοποιημένης ελαιογευσιγνώστριας, παρουσίασε τα κριτήρια ποιότητας ελαιολάδου. Εξήγησε τις θετικές και αρνητικές ιδιότητές του, ώστε στη συνέχεια κατά την διάρκεια της γευσιγνωσίας οι συμμετέχοντες να μπορούν να αντιληφθούν τις διαφορές στην γεύση, στην όσφρηση, στην οπτική αλλά και στην ποιότητα των διαφορετικών ελαιολάδων.

Το ενημερωτικό κομμάτι της εκδήλωσης έκλεισε με την παρουσίαση χρήσιμων οδηγιών για τον καταναλωτή όσον αφορά την επιλογή του πιστοποιημένου ελαιολάδου, την σήμανση, τον τρόπο φύλαξης και αποθήκευσης προκειμένου να διατηρεί το ελαιόλαδο τα θετικά χαρακτηριστικά του, καθώς και χρήσιμες συμβουλές που θα πρέπει ο κάθε καταναλωτής να ακολουθεί ώστε να αντλεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε την ελαιογευσία. Με την καθοδήγηση της κας Ζωντανού και του κ. Δημητρακόπουλου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να καταλάβουν στην πράξη το θεωρητικό κομμάτι των κριτηρίων της ποιότητας του ελαιολάδου.

Η πρώτη φάση περιελάμβανε τρία είδη ελαιολάδου, ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ένα ταγκό και ένα που περιείχε μούργα. Τοποθετημένο στα ειδικά μπλε ποτηράκια για να μη φαίνεται το χρώμα, έγινε επίδειξη του ελέγχου ποιότητας του ελαιολάδου μέσω της όσφρησης ώστε να αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές το καλό ελαιόλαδο.

Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την δοκιμή έξτρα παρθένου ελαιολάδου με τρις διαφορετικές γεύσεις, φρουτώδες, πικρό και πικάντικο. Μετά από κάθε δοκιμή οι συμμετέχοντες δοκίμαζαν ψωμί ή μήλο προκειμένου να αλλάξει η γεύση και έτσι να μπορούν να αντιληφθούν την διαφορά αυτών των θετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων ενώ τόσο οι εκπρόσωποι από το Πρόγραμμα INFOIL όσο και οι ελαιογευσιγνώστες απάντησαν σε απορίες και ερωτήματα του κοινού.

Το παραπάνω πρόγραμμα έγινε και την 2η μέρα της εκδήλωσης. Συνολικά περίπου 40 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση αυτή στους οποίους διανεμήθηκε και το έντυπο ενημερωτικό υλικό του INFOIL.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις  ελαιογευσίες στο Διεθνούς φήμης Costa Navarino

 
GreekEnglish (United Kingdom)Italian - Italy