Χαρακτηριστικό
|
Ταυτότητα κάθε χαρακτηριστικού
|
Πληροφορίες που δίνει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό
|
Παρατηρήσεις
|
1. Οξύτητα
|
Λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε ελεύθερη κατάσταση κυρίως λόγω υδρόλυσης
|
Υψηλή οξύτητα συνήθως σημαίνει ότι το ελαιόλαδο προέρχεται από ταλαιπωρημένο ελαιόκαρπο ή ακατάλληλες συνθήκες ελαιοποίησης
|
Η οξύτητα υποδηλώνει υδρόλυση, οξείδωση ή ενζυματική δράση που υπέστη το ελαιόλαδο
|
2. Υπεροξείδια
|
Χημικές ενώσεις που δημιουργούνται από δράση του οξυγόνου στο ελαιόλαδο
|
Τα υψηλά υπεροξείδια υποδηλώνουν ότι το ελαιόλαδο έχει υποστεί οξειδωτικές ή άλλες αλλοιώσεις
|
Τα υψηλά υπεροξείδια συνδέονται με μείωση της διάρκειας ζωής του ελαιολάδου
|
3. Κήροι
|
Χημικές ενώσεις (εστέρες λιπαρών οξέων)
|
Ένδειξη παρουσίας πυρηνελάιου
|
Με την πάροδο του χρόνου αυξάνει η αρχική περιεκτικότητα τους στα υψηλής οξύτητας μειονεκτικά παρθένα ελαιόλαδα
|
4. Κορεσμένα λιπαρά οξέα στη θέση 2
|
Χημικές ενώσεις (λιπαρά οξέα τριγλυκεριδίων)
|
Παρουσία εστεροποιημένων «συνθετικών» ελαίων
|
Ανιχνεύεται με μέθοδο που βασίζεται σε ενζυματική δράση
|
5. Στιγμασταδιενια
|
Χημικές ενώσεις (στυρένεια)
|
Ένδειξη παρουσίας ραφινέ ελαίων σε παρθένα ελαιόλαδα
|
Εντοπίζεται με την ευαίσθητη μέθοδο ανίχνευσης εξευγενισμένων ελαίων σε παρθένο ελαιόλαδο
|
6. ΔΕCN42
|
Διαφορά θεωρητικής και πειραματικής περιεκτικότητας τριγλυκεριδίων, με ισοδύναμο αριθμό ατόμων άνθρακα 42
|
Ένδειξη παρουσίας σπορελαίων
|
|
7. Κ232
|
Συντελεστές απορρόφησης υπεριώδους σε μήκος κύματος 232nm
|
Δείκτης αρχικών σταδίων οξείδωσης
|
Ανιχνεύεται με φασματομετρική μέθοδο ελέγχου
|
8. Κ270
|
Συντελεστής απορρόφησης υπεριώδους σε μήκος κύματος 270 nm
|
Δείκτης προχωρημένου σταδίου οξείδωσης
|
Δεδομένου ότι ορισμένα ραφινέ σπορέλαια παρουσιάζουν υψηλές τιμές Κ270, η παράμετρος αυτή είναι δυνατόν να δίνει πληροφορία και για πιθανή νοθεία με σπορέλαια ή εξευγενισμένα ελαιόλαδα
|
9. ΔΚ
|
Μαθηματική σχέση υπολογισμού συντελεστών απορρόφησης υπεριώδους ακτινοβολίας
|
|
Δεδομένου ότι τα ραφινέ σπορέλαια έχουν υψηλές τιμές ΔΚ, η παράμετρος αυτή δίνει επιπλέον πληροφορίες για τυχόν νοθεία με σπορέλαια
|
10. Οργανοληπτική αξιολόγηση (panel test)
|
Στατιστική μέθοδος προσδιορισμού οργανοληπτικών χαρακτηριστικών
|
|
|
11. Μυριστικό, Λινολενικό, Αραχιδικό, Εικοσενικό, Βεχενικό, Λιγνοκηρικό οξύ
|
Χημικές ενώσεις (λιπαρά οξέα)
|
Περιεκτικότητες μεγαλύτερες των ποσοστών των επιτρεπτών ορίων, υποδηλώνουν αντίστοιχα την παρουσία κάποιου σπορέλαιου
|
|
12. Trans Ισομερή λιπαρά οξέα
|
Χημικές ενώσεις (λιπαρά οξέα)
|
Ένδειξη παρουσίας ραφινέ ελαίων σε παρθένο ελαιόλαδο
|
Επίσης ένδειξη δραστικών συνθηκών επεξεργασίας
|
13. Χοληστερόλη
|
Χημικές ενώσεις (στερόλη)
|
Πιθανή ένδειξη παρουσίας ζωικού λίπους
|
|
14. Βρασικαστερόλη
|
Χημικές ενώσεις (στερόλη)
|
Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορελαίου
|
Συνήθως κραμβελάιου
|
15. Καμπεστερόλη
|
Χημικές ενώσεις (στερόλη)
|
Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορέλαιων
|
|
16. Στιγμαστερόλη
|
Χημικές ενώσεις (στερόλη)
|
Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορέλαιων
|
|
17. Συνολική β-σιτοστερόλη
|
Χημικές ενώσεις (στερόλη)
|
Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορέλαιων
|
Ορισμένα ελαιόλαδα και πυρηνέλαια παρουσιάζουν από τη φύση τους αποκλίσεις από τα όρια του κανονισμού
|
18. δ7-Στίγμαστενόλη
|
Χημικές ενώσεις (στερόλη)
|
Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορέλαιων
|
Ορισμένα ελαιόλαδα και πυρηνέλαια παρουσιάζουν από τη φύση τους αποκλίσεις από τα όρια του κανονισμού
|
19. Συνολικές στερόλες
|
Ποσότητα σε (mg) στερολών σε 1 κιλό ελαίου
|
Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορέλαιων ή και πυρηνελαίων
|
|
20. Ερυθροδιόλη και Ουβαόλη
|
Χημικές ενώσεις (τριτερπενικές διαλκοόλες)
|
Πιθανή ένδειξη παρουσίας πυρηνελαίου
|
Ορισμένα ελαιόλαδα και πυρηνέλαια παρουσιάζουν από τη φύση τους αποκλίσεις από τα όρια του κανονισμού
|
21. Αλογονωμένοι διαλύτες
|
Χημικές ενώσεις (φρέον, τριχλωρο αιθάνιο, τριχλωροαιθυλένιο, τετραχλωροαιθυλένιο…)
|
Επιμόλυνση του ελαιολάδου με διάφορες τοξικές ουσίες
|
Η μόλυνση μπορεί να οφείλεται στο υπερχλωριωμένο νερό, σε δοχεία από τοξικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για αποθήκευση ελαιολάδων, στη χρήση ακατάλληλων χημικών κατά τον καθαρισμό ελαιουργικών μηχανημάτων
|