Σήμανση του Ελαιολάδου στο στάδιο του λιανικού εμπορίου

(από τη γενική γραμματεία εμπορίου)

Οι περιγραφές στη σήμανση και οι ορισμοί του ελαιολάδο είναι υποχρεωτικοί, χρησιμοποιούνται δε εκτός από το ενδοκοινοτικό εμπόριο και στο εμπόριο με τις τρίτες χώρες, εφ’ όσον είναι συμβατές με τους διεθνείς υποχρεωτικούς κανόνες (Εμπορικό Πρότυπο Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ΔΣΕ, Codex Alimentarius).

Σύμφωνα με το άρθρο 4&2 και το παράρτημα ένα του Κανονισμού 865/04, στο στάδιο του λιανικού εμπορίου επιτρέπεται να διατίθεται μόνο τα ελαιόλαδα των παρακάτω ποιοτικών κατηγοριών:

-Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

-Παρθένο Ελαιόλαδο

-Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα.

-Πυρηνέλαιο.

Τα ελαιόλαδα που διατίθενται στο ελληνικό λιανεμπόριο πρέπει να πληρούν μια σειρά από κανόνες και κριτήρια σε ότι αφορά τη συσκευασία και τη σήμανση τους.

 

Ειδικότερα:

α. Συσκευασία ελαιολάδου

Οι συσκευασίες που επιτρέπεται να διακινούνται, μέσω του λιανεμπορίου, δεν πρέπει να ξεπερνούν σε όγκο τα πέντε (5) λίτρα και πρέπει να είναι κατάλληλες για τρόφιμα. Το πώμα της συσκευασίας πρέπει να παρέχει την ασφάλεια του απαραβίαστου και να καταστρέφεται μετά την πρώτη χρήση.

β. Σήμανση ελαιολάδων

Η σήμανση του ελαιολάδου στο στάδιο του λιανικού εμπορίου πρέπει να είναι ευκρινής και ανεξίτηλη και να περιλαμβάνει μια σειρά από υποχρεωτικές και άλλες, κατ’ επιλογήν του τυποποιητή, προαιρετικές ενδείξεις. 

β.1. Υποχρεωτικές ενδείξεις

Οι υποχρεωτικές ενδείξεις που απαιτείται να αναγράφονται στη σήμανση των ελαιολάδων τα οποία διακινούνται στο στάδιο του λιανικού εμπορίου είναι οι κάτωθι:

β1.1. Ονομασία Πώλησης

-Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

-Παρθένο Ελαιόλαδο

-Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα

-Πυρηνέλαιο

β.1.2. Συμπληρωματικές πληροφορίες

-Για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που παράγεται απ’ ευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους»

-Για το παρθένο ελαιόλαδο «Ελαιόλαδο που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους»

-Για το ελαιόλαδο-αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα «Έλαιο που περιέχει αποκλειστικά ελαιόλαδα που έχουν υποστεί επεξεργασία εξευγενισμού και έλαια που έχουν παραχθεί απευθείας από ελιές»

-Για το πυρηνέλαιο, «Έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από την επεξεργασία το προϊόντος που ελήφθει μετά την εξαγωγή του ελαιολάδου και έλαια που έχουν παραχθεί απ’ ευθείας από τις ελιές» ή «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία πυρήνων ελιάς και ελαίων που παράγονται απευθείας από ελιές».

β.1.3. Καθαρή ποσότητα

Εκφρασμένη σε μονάδες όγκου (ml, lt)

β.1.4. Όνομα ή εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του παρασκευαστή ή του τυποποιητή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου στο εσωτερικό της κοινότητας.

β.1.5. Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος. Με δεδομένο ότι η διατηρισιμότητα του ελαιολάδου είναι μεγαλύτερη από 3 μήνες, αλλά όχι μεγαλύτερη από 18 μήνες, επιβάλλεται η αναγραφή του μήνα και του έτους λήξης της προθεσμίας κατανάλωσης του, ως «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…».

β.1.6. Παρτίδα. Εάν ο χρόνος ελάχιστης διατηρισημότητας περιλαμβάνει και την ημέρα εκτός από το μήνα και το έτος η παρτίδα (ένδειξη L) μπορεί να μην αναγράφεται. Σε περίπτωση όμως που δεν γίνεται αναφορά στην ημέρα, τότε η αναγραφή της παρτίδας (Lot No) είναι υποχρεωτική.

β.1.7. Ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησης του προϊόντος. Συνήθως αναγράφεται η φράση «Διαιρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος»

β.2. Προαιρετικές ενδείξεις

Οι σημαντικότερες προαιρετικές ενδείξεις είναι:

β.2.1. Συνθήκες παραγωγής του ελαιολάδου

β.2.1.1. «Πρώτη πίεση εν ψυχρό», “First cold pressing”

Αναγράφεται μόνο για τα εξαιρετικά παρθένα ή τα παρθένα ελαιόλαδα που λαμβάνονται σε θερμοκρασία μικρότερη από 27οC, κατά την πρώτη μηχανική πίεση του ελαιοπολτού με παραδοσιακό σύστημα, σε υδραυλικά πιεστήρια (παραδοσιακά ελαιοτριβεία).

β.2.2. Oργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Οι ενδείξεις των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών -Panel test (άρωμα, γεύση, κλπ), μπορούν να αναγράφονται μόνο αν βασίζονται σε αποτελέσματα που πιστοποιούνται μέσω της προβλεπόμενης μεθόδου του Καν. (ΕΟΚ) 2568/91 (αφορά μόνο τα εξαιρετικά παρθένα και τα παρθένα ελαιόλαδα).

β.2.3. οξύτητα , κλπ.

Η αναγραφή της οξύτητας (ή της ανώτατης οξύτητας) επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από τις ενδείξεις του δείκτη υπεροξειδίων, της περιεκτικότητας σε κεριά και της απορρόφησης στο υπεριώδες φως (Κ), στο ίδιο πεδίο και με χαρακτήρες του αυτού μεγέθους.

β.2.4. θρεπτική αξία

β.2.5. ένδειξη «χωρίς χοληστερόλη»

β.3. Η αναγραφή της καταγωγής (προέλευσης) στη σήμανση του προϊόντος αποτελεί επίσης προαιρετική ένδειξη κα αφορά μόνο τις κατηγορίες εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο.

β.4. Μείγματα ελαιολάδου με σπορέλαια, μαργαρίνες κ.α.

 

Εάν ένα προϊόν αποτελείται από μείγμα άλλων φυτικών ελαίων (σπορελαίων) και ελαιολάδου, η ονομασία πώλησης στη σήμανση του πρέπει να αναφέρει:

«Μείγμα φυτικών ελαίων (ή τα συγκεκριμένα, ονόματα των φυτικών ελαίων που χρησιμοποιήθηκαν) και ελαιολάδου».