Προσυλλεκτικές μεταχειρίσεις

Η ποικιλία του ελαιοκάρπου έχει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ελαιολάδου. Η ποικιλία επηρεάζει ιδιαίτερα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (άρωμα, γεύση). Η ποικιλία Κορωνέικη, που επικρατεί στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, θεωρείται ότι δίνει ελαιόλαδο με εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου επηρεάζονται επίσης από το κλίμα μιας περιοχής. Τα αρωματικά συστατικά είναι αυξημένα σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια.

Το έδαφος επιπροσθέτως στο οποίο καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα, επηρεάζει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Το ελαιόλαδο που προέρχεται από ελαιόδεντρα σε εδάφη ξηρά-ασβεστολιθικά, έχει περισσότερα αρωματικά συστατικά από αυτό σε υγρά-αργιλώδη.

Όπως προαναφέρθηκε, ο δάκος της ελιάς υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιολάδου. Γενικότερα οι εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αλλοίωση της ποιότητας του ελαιολάδου (ευνοούν την υδρόλυση και την οξείδωση). Συνεπώς η σωστή φυτοπροστασία συμβάλει στην καλή ποιότητα του ελαιολάδου. Το σύνολο των καλλιεργητικών πρακτικών που εφαρμόζεται είναι σημαντικό για την παραγωγή υγιών και ασφαλών καρπών ελιάς και κατά συνέπεια ποιοτικό ελαιόλαδο.