Αλλαγές απο την Κομισιόν στην αγορά ελαιολάδου

Αλλαγή της κατηγοριοποίησης του ελαιολάδου, καλύτεροι μηχανισμοί ελέγχου και συνεργασία με τις τρίτες χώρες που καλλιεργούν την ελιά, είναι μερικά από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν για το ελαιόλαδο, το οποίο παρουσιάζεται τον επόμενο μήνα.

Ο Επίτροπος Ντατσιάν Τσιόλος συμφώνησε στην ανάγκη οι παραγωγοί να καρπωθούν μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας του προϊόντος τους.

Ο επίτροπος, βρέθηκε στην Ανδαλουσία όπου συναντήθηκε με παραγωγούς και με μέλη της ισπανικής διεπαγγελματικής ένωσης ελαιολάδου. Στη συνάντηση παρέστησαν τόσο ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Μιγέλ Αρίας Κανιέτε, όσο και η ομόλογός του από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, Κλάρα Αγκιλέρα.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Τσιόλος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο δράσης για το ελαιόλαδο θα οριστικοποιηθεί μέσα στο Μάιο. Στη συνέχεια, ο επίτροπος θα συναντηθεί με τους υπουργούς γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οριστικοποιηθεί η εφαρμογή του.

Ανάμεσα στα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε ο κ. Τσιόλος είναι η αναδιάρθρωση του κλάδου και η βελτίωση της τυποποίησης του ελαιολάδου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του θα περιλαμβάνουν «μια σειρά μηχανικών και χημικών τεστ ώστε να εντοπίζονται καλύτερα οι παράνομες προσμίξεις του ελαιόλαδου, τη βελτίωση της κατηγοριοποίησης, περισσότερους ποιοτικούς ελέγχους διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί έλεγχοι», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Επίσης, ο επίτροπος έκανε λόγο για «καλύτερη προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση, ώστε να ενισχυθεί η ποιότητα και η τυποποίηση». Ο κ. Τσιόλος είπε ότι θα συνεργαστεί με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, ώστε μαζί να προτείνουν μέτρα που θα ωφελήσουν παραγωγούς και καταναλωτές, εντός και εκτός Ευρώπης. «Θέλουμε και οι άλλοι παραγωγοί να υιοθετήσουν τις ίδιες προδιαγραφές, για να μπορούμε να τις εφαρμόζουμε σε όλα τα επίπεδα», παρατήρησε.

Οι Ισπανοί, μέσω της διεπαγγελματικής ζήτησαν από τον κ. Τσιόλος να λάβει μέτρα για τη συγκέντρωση της προσφοράς προϊόντος, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να διαπραγματευτούν επί ίσους όρους με τους λιανέμπορους. Ο επίτροπος συμφώνησε στην ανάγκη οι παραγωγοί να καρπωθούν μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας του προϊόντος τους. Η διεπαγγελματική ζήτησε ακόμα να απαγορευτεί η πρόσμιξη του ελαιολάδου με άλλα έλαια και να γίνει υποχρεωτική η σωστή σήμανση του ελαιολάδου στα εστιατόρια.

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις: H Copa-Cogeca χαιρέτισε τις δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος, που προανήγγειλε σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή ελαιοκομία.

Όπως σημειώνει η αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση, χρειάζεται επειγόντως δράση για να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κλάδου και να μην επαναληφθεί η κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια.

Ο Ραφαέλ Σάντσεθ ντε Πουέρτα, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca για το ελαιόλαδο, παρατήρησε τα εξής: «Η αγορά αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση. Οι παραγωγοί πιέζονται από τις χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η αξία της παραγωγής ελαιολάδου, το 2011 έπεσε 3,4% σε σχέση με το 2010. Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ε.Ε. σε πραγματικούς όρους είναι οι μισές σε σχέση με το 2002 (-47,8%). Εδώ και καιρό ζητάμε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για τον κλάδο, ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοιες διαταράξεις».

Στο θέμα αναφέρθηκε κι ο Πέκα Πέσονεν, γενικός γραμματέας της οργάνωσης: «Χαιρετίζουμε την κίνηση της Κομισιόν, να δημοσιεύσει ένα σχέδιο δράσης το Μάιο. Απέναντι στην αγοραστική δύναμη λίγων σουπερμάρκετ, πρέπει να ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι ομάδες παραγωγών, όπως οι συνεταιρισμοί. Επίσης πρέπει να επικαιροποιηθεί ο μηχανισμός της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Επίσης είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων προώθησης, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Η ελιά είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες παραγωγής -Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία - για τη διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές, ειδικά στην οικονομική κρίση που διανύουμε».

Πηγή: http://www.agronews.gr

 
GreekEnglish (United Kingdom)Italian - Italy