Περιβαλλοντική Εβδομάδα στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Περιβαλλοντική Εβδομάδα στο Πάρκο Διάσωσης   Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου ΚρήτηςΤο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας & Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, οργάνωσε την «Εβδομάδα Περιβάλλοντος» με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα.

Σε μια εποχή, όπου τα έμβια είδη εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό, κυρίως λόγω της καταστροφής των βιοτόπων, το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο εκτείνεται σε 300 στρέμματα, αποτελεί ένα μικρό, αλλά σημαντικό χώρο όπου η χλωρίδα και η συνυπάρχουσα πανίδα προστατεύονται και μπορούν να αναπτύσσονται χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Αναμένεται ότι το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, πέραν από τους άμεσους σκοπούς του, θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους δημόσιους φορείς και τους ιδιώτες, τονίζοντας τη σημασία που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο παρελθόν ολόκληρη η περιοχή, προσφερόταν τόσο για βόσκηση όσο και για καλλιέργεια, δραστηριότητες που συνεχίστηκαν ακόμα και μετά την αγορά της έκτασης από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σήμερα πραγματοποιείται μονάχα καλλιέργεια και συγκομιδή του ελαιώνα του Πάρκου με βιολογικές μεθόδους από το προσωπικό του Πάρκου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης «Μια εβδομάδα περιβάλλοντος» το INFOIL οργάνωσε μια ημερίδα στην οποία παρουσιάστηκαν οι στόχοι και τα αποτελέσματα του Προγράμματος καθώς και οι δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση και εκπαίδευση των ομάδων-στόχων (καταναλωτές, παραγωγοί) του προγράμματος γύρω από την έννοια της Αειφορείας και τα Φιλοπεριβαλλοντικά πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι του Προγράμματος οργάνωσαν ένα διήμερο εκδηλώσεων για τα παιδιά με στόχο την ευαισθητοποίησή τους και την εκπαίδευσή τους γύρω από τα οφέλη του ελαιολάδου και την κατανάλωση και παραγωγή προϊόντων με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Μέσω της προβολής μιας σειράς θεματικών εικόνων από την ειδική παιδαγωγό-συνεργάτιδα του INFOIL, την ομαδική και διαδραστική συμμετοχή σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, και τα παραμύθια και τα κόμικς που σχεδιάστηκαν ειδικά για το Πρόγραμμα, τα παιδιά μπόρεσαν να καταλάβουν την έννοια της αειφορίας και τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση ελαιολάδου που παράγεται με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Περιβαλλοντική Εβδομάδα στο Πάρκο Διάσωσης   Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης Περιβαλλοντική Εβδομάδα στο Πάρκο Διάσωσης   Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης
Περιβαλλοντική Εβδομάδα στο Πάρκο Διάσωσης   Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης
 
GreekEnglish (United Kingdom)Italian - Italy