4ο Διεθνές Συνέδριο Ελαιοτεχνολογίας OLIVEBIOTEQ 2011

Το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ελαιοτεχνολογίας OLIVEBIOTEQ 2011 πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, μετά την αποδοχή της πρότασης του Δ/ντη του Δρ. Κ. Χαρτζουλάκη, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη της διεθνούς οργανωτικής επιτροπής. Η πρόταση έγινε κατά την διάρκεια του συνεδρίου OLIVEBIOTEQ 2009, που πραγματοποιήθηκε στη πόλη Sfax της Τυνησίας από 15-20 Δεκεμβρίου 2009 και οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ελιάς της Τυνησίας σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υποστήριξη εθνικών (ONH, DGPA, DGPCQPA, OTD, UTAP) και διεθνών οργανισμών (IRD, CIHEAM, AFIDOL).

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση και συζήτηση των τελευταίων αποτελεσμάτων της έρευνας και πως αυτά θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του ελαιοκομικού τομέα, δεδομένου ότι το μέλλον της ελαιοκομίας εξαρτάται από την δομή και λειτουργία των συστημάτων παραγωγής και εμπορίας στις ελαιοπαραγωγικές χώρες, τους κανονισμούς για τις πολιτικές για την γεωργία και το εμπόριο και την δυναμική της παγκόσμιας αγοράς. Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 400 επιστήμονες από όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ευρώπη, Αφρική, Β. και Ν. Αμερική, Αυστραλία) που ασχολούνται με τα θέματα της ελαιοκαλλιέργειας, της ποιότητας, τεχνολογίας, τυποποίησης εμπορίας και διατροφικής αξίας του ελαιολάδου.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ενημερωτικές ημερίδες:

1. Μια ημερίδα για την παρουσίαση της παρούσας κατάστασης στη βιομηχανία ελαιόλαδου με έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων και τα θέματα υγείας των καταναλωτών
2. Ένα εργαστήριο για την παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στην μεταποίηση επιτραπέζιων ελιών, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων και σε θέματα υγείας των καταναλωτών.
3. Μια έκθεση ελληνικής ΠΟΠ περιοχής ελαιολάδου, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε και η μελέτη που έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INFOIL και αφορά τον κίνδυνο ερημοποίηση των εδαφών με διάφορες πρακτικές διαχείρισης σε ελαιώνες των Χανίων και της Ηλείας. Την μελέτη αυτή επιμελήθηκε ο Δρ. Κ. Κοσμάς του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εργαστηρίου Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας σε συνεργασία με τον Δρ. Ι. Μετζιδάκη και την επιστημονική του ομάδα από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών & Ελιάς Χανίων. Η παρουσίαση της μελέτης είχε θετική ανταπόκριση και προκάλεσε το ενδιαφέρον στους συμμετέχοντες του Συνεδρίου. Το 4ο Διεθνές Συνέδριο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και όσοι παρευρέθηκαν ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη συνάντηση.

4ο Διεθνές Συνέδριο Ελαιοτεχνολογίας  4ο Διεθνές Συνέδριο Ελαιοτεχνολογίας

4ο Διεθνές Συνέδριο Ελαιοτεχνολογίας  4ο Διεθνές Συνέδριο Ελαιοτεχνολογίας

 
GreekEnglish (United Kingdom)Italian - Italy